Spodnji mengeški (Staretov) grad

Grad je okrog leta 1625 ali 1630 zgradil gospod Leopold Raumschüssel. Po Valvasorjevi sliki sta bili konec 17. stoletja pod Gobavico med hribom in Pšato, tako kot sedaj, dve zidani nadstropni poslopji. Spodnje je imelo dva pravokotno postavljena trakta z dvema lesenima mostovžema v nadstropju. Trakta ob Pšati sedaj ni več. V letu 1837 je od Bernarda Gasperinija grad kupil Mihael Stare, ki je leta 1840 obe stavbi prezidal, stopnice pred vhodom je dal opremiti s kipi štirih letnih časov. Ob vhodni strani zgornje stavbe je en prostor preuredil v kapelo. Zasadil je dva drevoreda, ki so ju po drugi vojni ob nacionalizaciji posekali. Poslopje ob Pšati je potres leta 1895 tako poškodoval, da so ga morali podreti, iz materiala pa so pozidali sedanji gradič s pravokotno tlorisno zasnovo in prostorno vežo.