Šolanje na dopisni šoli, 1967-1969

Tone Rožmanc je 19. junija 1969 uspešno zaključil Srednjo tehniško šolo, smer strojništvo. Zaradi njegove marljivosti in vztrajnosti so ga avgusta istega leta predstavili v glasilu Usnjar, v rubriki Naš portret.

Iz intervjuja:

Kasneje ste delali še dopisno šolo. Kako je potekalo pa to šolanje?

Leta 1967 sem začel, ko sem odslužil vojaški rok. Na predavanja v Ljubljano smo hodili ob sobotah popoldne in nedeljah dopoldne z avtobusom, včasih tudi s kolesi. Predavali so redni profesorji iz srednje tehnične šole. Tako sem naredil srednjo šolo ob delu in postal strojni tehnik. Takrat smo bili strojni tehniki kot danes inženirji!

Ste z izobrazbo dobili v tovarni tudi ustrezen status, ste napredovali?

Kje pa! Dva nova tehnika sva bila takrat, še Martin Merlak, stric pilota Tonija Merlaka, ki so ga v osamosvojitveni vojni sestrelili. Izredno dober risar je bil, delal je v konstrukciji. Kar je on narisal, je znal čisto vsak prebrati. Sva bila pa oba že preveč domača v fabrki. Domač nima pa nikoli nobene prave veljave. Niso nama hoteli upoštevati nove izobrazbe in je ovrednotiti. Zmenila sva se in si poiskala novi službi v Fenolitu – takrat ni bilo problema za službo. Jaz bi šel v proizvodnjo, on pa v nabavo. Ko sva dala odpoved, so pa hitro skupaj šefi stopili, ker so videli, da gre zares. Merlak je šel v konstrukcijo, mene so pa za rezervne dele zadolžili.

Nataša Oblak Japelj

Nataša Oblak Japelj