skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

O potrebi po šoli na Muljavi se je govorilo že leta 1890, saj so otroci hodili v šolo v oddaljen Šentvid pri Stični ali pa na Krko. Ker je bilo otrok v takratni občini Muljava dovolj za samostojno šolo, je Sresko načelstvo v Litiji ukazalo, naj povedo, kje in kakšna šola bo na Muljavi. Predvsem so se prispevkom za gradnjo uprli na Dobu in na Krki, zato zaradi nesoglasij takrat še niso pričeli z gradnjo. 

Preberi več

Leta 1908 je župnik Frančišek Špendal kupil posestvo in dve hiši na Polju pri Muljavi. Kasneje je na pobudo takratnega župana Ignacija Špendala hiši prodal občini za šolo. Sprva se Muljavci z lokacijo niso strinjali, a na koncu so le dosegli dogovor. Pouk v šoli na Polju pri Muljavi se je začel 3. oktobra 1910.

Med drugo svetovno vojno, 7. julija 1942, so Italijani šolo požgali. Pouk so nato organizirali na različnih lokacijah.

Za novo šolo so Muljavci izmed več predlogov izbrali prostor na Habjanovi Gorici. To je bilo 28. avgusta 1946 tudi uradno potrjeno. Veliko dela so ljudje opravili prostovoljno, prispevali so tudi material. Slavnostna otvoritev šole na Muljavi je bila 26. oktobra 1947, 28. oktobra pa so otroci prvič sedli v šolske klopi.

Danes otroci nižjih razredov še vedno obiskujejo šolo na Muljavi, ki je podružnična šola Osnovne šole Stična. Od leta 2013 je v kletnih prostorih urejen tudi Šolski muzej, kjer so na ogled razstavljeni zvezki, učbeniki, knjige ter ostale šolske potrebščine in učni pripomočki prednikov, nekdanjih učencev te šole.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Urška Emeršič

Kontaktne osebe

Urška Emeršič

Ključne besede

osnovna šola, Muljava

Datum objave

29.09.2016 14:53

Zadnja sprememba

27.09.2016 11:38

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam