Zemljevid  

Smučanje - odkritje gora pozimi

Smučanje je v veliki meri tisti šport, ki je ljudem najbolj na širokoodprl vrata zimske narave. Po eni strani je smučanje napolnilo klančinein strmine po zasneženih travnikih bližine mest, po drugi pa je na stežajodprlo vrata v prelep gorski svet, ki je bil poprej s planinsko sezonodostopen le poleti. Preberi več
Idilični prizori, ki so jih posneli naši prvi smučarji v zasneženem gorskem svetu, so ljudem, ki so poprej spremljali gorski svet le iz varnega zavetja kotlin in dolin, spreobrnili predstave o zasneženih gorah kot svetu, v katerega se podajajo le norci. Vzpostavljala so se nova estetska merila, nove vrednote. Generacije, ki so sledile pionirjem s preloma v 20. stoletje, so te čudovite vizualne podobe ponotranjile, jih začele vsaj občudovati, če jih že ne pozimi tudi same podoživljati.

Tudi celjsko smučanje je bilo v veliki meri povezano s planinstvom in je bilo nekakšna njegova nadgradnja. V procesu silnega tehničnega in družbenega napredka smučanja so po skromnejših poskusih Henrika Kodele iz časa pred prvo vojno, celjski smučarji skozi 20. leta pridobivali domovinsko pravico v zimskem zasneženem svetu – posebej radi na širšem območju Celjske koče ali Mozirske planine – in jo formalno udejanjili v specializiranem smučarskem klubu leta 1930.

Poprej so smučarji delovali v okviru odsekov drugih društev. Poleg Ski kluba Celje pa je pomembno vlogo pri smučarskem razvoju Celja odigral vsaj še zimskošportni odsek planinskega društva. Celjski smučarji so svojo dejavnost usmerjali v poučevanje smučanja (prvi licencirani učitelji so bili Kodela, Gračner, Zangger, Jelen), podajanje na ture, vedno bolj pa tudi v tekmovalno smučanje, pri katerem so najraje gojili alpsko smučanje. Posebej so se odlikovali v organizaciji slalomov na Celjski koči. Prvega so izvedli (kot drugo tekmovanje te vrste v Sloveniji) februarja 1931. Na tekmi so poleg celjskih klubov (dveh omenjenih in Olimpa) nastopili tudi vojaški častniki. Z letom 1935 so se začeli medmestni smučarski dvoboji med Celjem in Zagrebom.
Ena največjih celjskih smučarskih prireditev pred durmi druge vojne je bil I. zlet slovenskih smučarjev februarja 1941, ki se je začel z veličastno baklado in tri tisočglavo množico pred magistratom.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Ključne besede

SMUČANJE, zima, ZIMSKI ŠPORTI

Datum objave

15.12.2014 11:00

Zadnja sprememba

05.02.2015 10:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam