skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Smehove karikature

Leto 1956 se je ljudem vtisnilo v spo­min predvsem po dveh svetovnih po­litičnih dogodkih: sueški krizi in vsta­ji na Madžarskem. Na Slovenskem pa se tega leta ni zgodilo nič posebne­ga, če izvzamemo začetek prodaje av­tomobilov Fiat 600. Avto je bilo mo­goče dobiti za »samo« 795.000 dinar­jev (cena »Celjskega« je znašala tega leta 15 dinarjev).

Preberi več
Časnikarji so brez pretresov zakorakali v drugo deset­letje obstoja. Čeprav se uredniška po­litika v tem letu ni veliko spremeni­la, je časnik postajal iz leta v leto vsebinsko bogatejši in tudi oblikov­no vse lepši. Največja zasluga za to gre nedvomno Celjskemu tisku, ki je v tem obdobju tednik tiskal; leta 1956 so v podjetju namreč nabavili več novih tiskarskih strojev, ročno stavnico in klišarno. Zaradi boljših tehničnih zmogljivosti je postal časnik še bolj pester, saj je nova oprema omogočala objavo številnih slik in karikatur, za katere so bralce v preteklih letih pogosto prikrajšale predvsem teh­nične ovire (klišeje so pred letom 1956 prejemali iz Ljubljane in Mari­bora). Posebej velja omeniti karikature, s katerimi je Celjski tednik dolga leta zalagal Vlado Smeh. Njegovo pikrost so bralci znali ceniti in so zato z vese­ljem sprejemali tovrstna sporočila. »Priza­deti delovni ljudje in občani« so bili navadno seveda manj zadovoljni.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

družba

Avtor besedila

Janko Germadnik

Ključne besede

ČASNIKI, ČASOPISI

Datum objave

17.11.2010 13:42

Zadnja sprememba

21.02.2018 07:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam