skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Nastanek Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

Osamosvajanje Slovencev je potekalo vzporedno z razpadanjem avstrijske vojske in oblasti. Jugoslovanski klub je z Majniško deklaracijo (30. 5. 1917) v dunajskem državnem zboru zahteval združitev Južnih Slovanov v avtonomno enoto znotraj monarhije, vedno bolj so se kazale tudi težnje po ustanovitvi samostojnih držav. Avgusta 1918 je bil ustanovljen slovenski Narodni svet, ki je kot organ slovenske nacionalne oblasti deloval vzporedno z oblastjo avstro-ogrske monarhije. Dne 29. oktobra 1918 je bila razglašena Država Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS), ki je ostala samostojna le do 1. decembra 1918, ko je srbski prestolonaslednik Aleksander Karađorđević razglasil njeno združitev s Kraljevino Srbijo v novo državo – Kraljestvo Srbov, Hrvatov in Slovencev.

 

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Dunja Mušič, Hana Habjan

Kontaktne osebe

Dunja Mušič

Ključne besede

RAZSTAVE, ARHIVSKO GRADIVO, SLOVENCI, ZGODOVINA, Avstro-Ogrska, prva svetovna vojna, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, Država Slovencev, Hrvatov in Srbov 1918, Narodna vlada SHS

Datum objave

03.06.2020 06:07

Zadnja sprememba

09.06.2020 06:51

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam