skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

"Naj počiva v miru"

Spomladi 1918 je italijanska fronta začela razpadati, avstro-ogrsko vojsko sta preplavila nemir in nezadovoljstvo. Izbruhnili so spontani upori vojakov v zaledju, ki so bili krvavo zadušeni, avstro-ogrska vojska, sestavljena pretežno iz vojakov nenemških narodov, pa je postala nezanesljiva. Poglabljala so se tudi politična nesoglasja v avstrijskem parlamentu in južni Slovani so postajali vse glasnejši v zahtevi po samostojnosti. 

S podpisom premirja med Avstro-Ogrsko in Italijo (3. 11. 1918) je bila avstro-ogrska vojska demobilizirana, predati je morala polovico vojne opreme, takoj izpustiti vse vojne ujetnike ter se umakniti z ozemlja, ki je bilo po Londonskem sporazumu obljubljeno Italiji. Glavnina vojaštva se je domov peš vračala do prvih železnic in nato z vlaki v notranjost nekdanje monarhije. Prehod polmilijonske armade skozi Slovenijo je bil zaključen 12. novembra, zadnji večji transport vojaštva se je odpeljal 14. novembra 1918.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Dunja Mušič, Hana Habjan

Kontaktne osebe

Dunja Mušič

Ključne besede

RAZSTAVE, ARHIVSKO GRADIVO, SLOVENCI, ZGODOVINA, Avstro-Ogrska, prva svetovna vojna, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

03.06.2020 06:07

Zadnja sprememba

08.06.2020 12:17

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam