skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Slikarski talent Marjana Smrtnika je že v vrhniški osnovni šoli in nižji gimnaziji odkril učitelj likovnega pouka Tone Pirnat, ki je postal tudi njegov prvi mentor. Takrat je risal predvsem s svinčnikom in v akvarelu. Kasneje, na obrtni šoli na Vrhniki, ga je njegov učitelj tehničnega risanja, takrat še študent strojništva, Tone Oblak opozarjal, naj strojnih elementov ne senči in da mora namesto likovnega načina uporabljati tehnični princip risanja.

Marjan Smrtnik je svoj slikarski talent razvijal sam, s pomočjo prebiranja strokovne literature in obiski slikarskih razstav, predvsem pa ves čas pridno ustvarjal. Njegova najljubša tehnika slikanja je olje na platno.

Osnovo za slikanje vedut mu predstavljajo poglobljeno opazovanje okolice in vtisi s terena, lastne fotografije ter stare razglednice Vrhnike in drugih krajev. Posebej ljubi so mu motivi domačega kraja in njegove okolice; strnjena pozidava ob Hribskem potoku ter ob Beli, na Vasi, Stara cesta, pa prizori Močilnika, Retovja, stare žage, mlini …  Pravi izziv mu predstavlja upodabljanje stavbne dediščine, ki izginja pred našimi očmi. Številnih starih hiš, ki spokojno ždijo na njegovih slikah, danes ni več ali pa so tako preurejene, da so izgubile ves svoj prvotni šarm. Iz tega vidika so slike Marjana Smrtnika še posebej dragocene, saj imajo tudi dokumentarno vrednost. Pričarajo nam za vedno izgubljene vrhniške ambiente z vsem nostalgičnim ozračjem in razpoloženjem starih časov.

Na straneh Kamre predstavljam le del izredno bogate zbirke slik.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Nataša Oblak Japelj

Kontaktne osebe

Nataša Oblak Japelj

Ključne besede

Vrhnika, LIKOVNO USTVARJANJE, VEDUTNO SLIKARSTVO, 20. stoletje, 21. stol.

Datum objave

05.05.2020 05:47

Zadnja sprememba

05.05.2020 05:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam