Skrb za knjižnično zbirko

Zadovoljiti tako veliko število bralcev z različno stopnjo izobrazbe ne bi bilo mogoče brez širjenja in nadgrajevanja kvalitete knjižničnega fonda. Zopet zasledimo živahno sodelovanje knjižnice in časopisov. Članki v Jutru so pozivali meščane k darovanju knjig, v zameno pa so bili deležni javne zahvale. Knjižničarji so vedno znali ljudem jasno razložiti stanje, potrebe in načrte knjižnice. Že na samem začetku, leta 1912 zasledimo v Slovenskem narodu: »…Kako potrebna je bila ta knjižnica, dokazuje dejstvo, da se izposodi vsak teden okoli 400 knjig in da mora društvo, da zadosti vsem čitanja željnim obiskovalcem knjižničnim, razpolagati z jako raznovrstnim berilom, zabavnim in poučnim. Zato darujte tej knjižnici knjige ali pa jih prepustite proti zmerni ceni!« (Slovenski narod, 22.2.1912, št. 43) V kasnejših letih so nove knjige kupovali z denarjem, ki so ga dobili z vpisnino, izposojnino in zamudnino. Tudi društvo je pomagalo svoji knjižnici  – v ta namen so organizirali različne prireditve kot so bili Miklavževi in Martinovi večeri, Fantovski plesi, Veselica na binkoštni ponedeljek, najznamenitejši pa je bil Šentjakobski sejem. Ves izkupiček je bil namenjen knjižnici.