Sklep

Velikokrat citirani avtor Richard Middleton je z opredelitvijo treh ključnih obdobij popularne glasbe postal standardna referenca proučevanja novih glasbenih žanrov. Prvo obdobje predstavlja buržoazna revolucija ob koncu 18. in začetku 19. stoletja, njena učinka pa sta bila nastanek glasbene industrije z izdajanjem not in razvoj novih žanrov, ki so bili namenjeni urbanim množicam v  nastajajočih industrijskih središčih. Drugo obdobje predstavljajo zadnja desetletja 19. stoletja, ko so v ozadju monopolnega kapitalizma nastajale prve oblike množične kulture. Tretje obdobje se prične po drugi svetovni vojni z nastankom rock’n’rolla in preostalih oblik  popularne kulture.

Prispevek o plesni in kavarniški glasbi prikazuje zametke in razvoj modernih glasbenih žanrov v Velenju v drugem in tretjem obdobju Middletonove periodizacije. Generator neusahljive ustvarjalnosti je bila Godba Premogovnika Velenje s številnimi poznejšimi odvodi, tj. različnimi zasedbami, ki so preigravale raznolike žanre popularne glasbe.  Plesna glasba predvojnega obdobja in narodnozabavna glasba sta bili prvi pojavni obliki popularne glasbe v Šaleški dolini.