Sklep

Zgodba velenjske grajske Kunigunde je izmišljena konstrukcija arhetipske čarovnice – brkljarija dejstev in izmišljij, ki so povezane z dejstvi. Za velenjsko in Kleistovo Kunigundo velja, da je njun videz umetno sestavljena krpanka, da sta obe utelešenje tega, da videz nima bistva, da je v njem le preračunani učinek, zvita optična prevara, ki ji zavest po eni strani naseda, po drugi pa jo perpetuira.[1]

Kakorkoli, inkarnacije velenjske Kunigunde preigravajo različne pomenske odtenke in  nimajo prav nobene povezave z zgodovinskimi dejstvi in resničnostjo, vsekakor pa so se močno vtisnile v nezavedno Velenjčanov.

[1] Mladen Dolar, Onkraj zavesti,  Heinrich von Kleist:  Katica iz Heilbronna, v: Uprizarjanje konceptov : spisi o umetnosti, Maska, Ljubljana, 2018, str. 114.