Skakalnica na Sekirici

Začetki smučarskih skokov v Logatcu segajo že v predvojni čas, ko je Lojze Kralj s prijatelji na Sekirici pripravil preprosto skakalnico.

Preberi več
Delo je nato preprečila vojna, nadaljevalo pa se je po vojni leta 1950, ko je Zoran Mrak organiziral skupino navdušencev, ki so gradnjo 20-metrske skakalnice vzeli v svoje roke. Po začetkih se je število skakalcev vse bolj množilo, začeli so z resno vadbo v društvu TVD Partizan, ki se je deset let pozneje preimenovalo v Smučarski skakalni klub Logatec. Udeleževali so se tudi tekem na 40- in 50-metrskih skakalnicah in ravno zaradi tega se je pojavila poteba po gradnji večje skakalnice.

Leta 1957 je inženir Stanko Blaudek projektiral 50-metrsko skakalnico. Na otvoritveni tekmi so bili logaški tekmovalci med najboljšimi. Zelo dobre uspehe pa so dosegali tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Tako so na Sekirici stale 15-, 30- in 50-metrska skakalnica. Leta 1975 so manjši skakalnici pokrili s plastično maso in tako omogočili vadbo skozi celo leto. To so bila najbogatejše obdobje v zgodovini kluba - istega leta so odprli tudi največjo, 80-metrsko skakalnico v Žibršah in prejeli najvišje športno priznanje - Bloudkovo plaketo. Kot tretji najmočnejši klub v bivši Jugoslaviji je dal kar nekaj mladinskih in članskih reprezentantov: Janeza Loštreka, Marka Mlakarja, Marjana Urbančiča, Sama Gostiša in druge.

Po veliki krizi kluba v osemdesetih in začetku devedesetih, je klub ponovno oživel. Danes so skakalnice posodobljene po mednarodnih pravilih, manjše skakalnice so prekrite s plastično maso, vsi objekti pa so tudi primerno razsvetljeni.

Logaška skakalnica pa ne predstavlja le športnega objekta, skozi leta je postala tudi del prepoznavnosti kraja.

O zgodovini skakalnice v Logaških novicah:
Planica v Logatcu. Logaške novice, letnik 5, številka 1, 1958, str. 5.