skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Med študijem na Dunaju se je Kunaver, na prošnjo predsednika deželne vlade barona Schwarza, seznanil z delom avstrijskih skavtov. Njihovo urjenje za vojaške potrebe njegovi mehki duši ni bilo po volji, zato se sprva ni zagrel za gibanje Baden Powella. Preberi več
Deset let kasneje, 15. julija 1923, je Franc Zelenik v Slovenskem narodu objavil poziv izkušenim ljubiteljem narave, naj mu pomagajo pri vodenju skavtske mladine. Pavel Kunaver jih je obiskal na njihovem prvem taboru v Kamniški Bistrici. Navdušenje je bilo popolno in obojestransko. Takoj se je vključil v vodenje skavtske organizacije. Postal je četovodja Zmajevega stega, kmalu za tem pa starešina Dravske skavtske župe.

Kot chief-scout  slovenskih skavtov je sodeloval v mednarodni skavtski zvezi. Osebno se je spoznal z ustanoviteljem organizacije Baden Powellom. Svoje skavte je popeljal na mednarodna srečanja – »Jamboreeje« v Anglijo, Madžarsko, Avstrijo.

Skavtizem je prežel vso njegovo družino. Žena Henrieta je skrbela za podmladek – volčiče  in prehrano na taborih. Otroci pa so bili z njima od svoje rane mladosti. Vodja skavtske organizacije je ostal vse do izbruha druge svetovne vojne. Zadnjič so postavili svoje šotore v Bohinju leta 1940.

Po drugi svetovni vojni je s starimi skavti in gozdovniki 22. aprila 1951 ustanovil Taborniško organizacijo. Zanjo je navdušil svoje učence na Klasični gimnaziji. Nastala je Triglavska četa. Organizacija se je hitro širila. Iz Triglavske čete je nastal Zmajev odred (Zmajev rod) iz njega pa številni drugi rodovi.

Pavel Kunaver je bil ves čas z njimi na taborih in izletih. Svoje izkušnje je prenašal na mladi rod. Poseben čar so imele jasne noči na taboru, ko je postavil na jaso svoj teleskop, skozi katerega so se videli novi svetovi.

Ob tabornem prostoru, pod Goričico v Bohinju, si je postavil svojo skromno kočico - svoj mali raj, da je lahko ostal v osrčju planin in blizu svojim tabornikom.

Informacije

Kontaktne osebe

Leja Borovnjak

Ključne besede

PRIZNANJA, SKAVTI, TABORNIKI, TABORNIŠTVO

Datum objave

05.10.2009 10:55

Zadnja sprememba

26.07.2012 10:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam