skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Sežanska stara šola

Rojstna hiša pesnika Srečka Kosovela Preberi več
"Prvo pravo šolsko poslopje v Sežani, ki še danes stoji na Bazoviški cesti in v katerem domuje Ljudska univerza Sežana, so slovesno odprli 15. julija 1893 kot štirirazredno šolo. Zgrajeno je bilo moderno in razkošno. Stoji ob cesti proti Lipici. Pred šolo je bil čisto majhen vrt, obdan z nizkim zidom s kamnitima stebroma, ki sta nosila železna vrata. Na desni strani je bil vodnjak. V šolsko poslopje si prišel skozi masivna lesena vrata na širok hodnik, tlakovan z velikimi štokanimi kamnitimi ploščami, in se po treh stopnicah povzpel v pritličje, ki je bilo tudi tlakovano z velikimi štokanimi kamnitimi ploščami. Spodaj so bili trije razredi in dve skupini stranišč, ločeni za dečke in za deklice. Vmes vodijo stopnice v prvo nadstropje. Enak razpored ima tudi prvo nadstropje, le da je nad vhodom kabinet, ki je služil za zbornico. Vsa okna, razen straniščnih, so velika in so do šestdesetih let prejšnjega stoletja imela lesena polkna. V drugem nadstropju so bila stanovanja učiteljev.
Od odprtja šole pa do leta 1906 je tam učiteljeval in bil nadučitelj ter vodja učiteljev Anton Kosovel, oče pesnika Srečka Kosovela." (Skrinjar, 2006, str. 101-102)
Srečko Kosovel se je rodil 18. marca 1904 v poslopju tedanje osnovne šole. Bil je zadnji otrok Katarine Kosovel in nadučitelja Antona Kosovela. V prostorih, v katerih je bilo svoje čase nadučiteljsko stanovanje, je urejena spominska soba Srečka Kosovela.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam