Zemljevid
Gručasto središčno naselje na severovzhodnem robu Krasa, leži v vzhodnem delu Senožeškega podolja, ob glavni cesti Razdrto-Koper, od katere se tu odcepi cesta proti Sežani in Trstu. Preberi več
"Senožeče so največje naselje in gospodarsko središče Senožeškega podolja. Stojijo ob vznožju Starega gradu (675 m) ob glavni cesti Postojna-Koper, ki se sproti severu vzpenja v Smolevski klanec, vrh katerega poteka razvodnica med Črnim in Jadranskim morjem. V pobočju je starejši del Guranski konec, nasproti nekdanje pivovarne je Lisičji konec, novejši del naselja imenujejo Na cesti. Sredi 16. stoletja so Senožeče dobile tržne pravice; v času avstrijske nadvlade je bil tu sedež sodnega okraja z okrajnim sodiščem. /.../
Skozi stari del Senožeč je v srednjem veku tekla pomembna pot iz Trsta čez Divačo, ob njej je stala mitnica oglejskih patriarhov in po letu 1527 kranjskih grofov; ob tej poti so ponekod še vidni sledovi rimske ceste. Vrh Starega gradu so skromni ostanki senožeške graščine. Leta 1660 je bila zgrajena spodnja, nova graščina, v kateri je nekaj časa živel Janez Ferdinand, ki se je uveljavil kot državnik in prvi minister cesarja Leopolda I. Bil je veliki ljubitelj umetnosti in je grajske prostore opremil z galerijo rodbinskih portretov, ki so jih naslikali Tizian in drugi veliki italijanski slikarji. V Senožečah je od leta 1820 do 1926 delovala pivovarna." (Titl, 2005, str. 150-151)

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, NASELJA, RAZGLEDNICE