skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Semenski katalog Josipa Lenarčiča za leto 1891

Častitemu občinstvu slovenskemu podajam tukaj svoj prvi cenik …

Semenski katalog je zasnovan kot zvezek, ki ga sestavlja 16 listov dimenzij 15 cm x 24 cm. Ovojni list nežno zelene barve obroblja ornament v črni barvi, sestavljen iz različnih rastlinskih listov, vitic, cvetov in stiliziranih podob zmajev. Pod naslovom: Semenski katalog za leto 1891, Jos. Lenarčič-a na Vrhniki je upodobljena trava šopulja.

Preberi več

V uvodnem besedilu se Lenarčič zahvali kupcem za naročila semen v preteklem letu. Tudi vnaprej jim obljublja najkvalitetnejše blago in korektno obravnavo vseh njihovih novih naročil. Na podlagi zanimanja kmetovalcev o delovanju in nabavi kmetijskih strojev sporoča, da je zainteresiranim kupcem le-teh, pripravljen tako svetovati in – kot posrednik, sprejeti njihova naročila za nabavo.

Sledi Plačilo z natančno opisanim postopkom naročanja in plačila tako manjših kot večjih naročil. Kupce seznanja z možnostjo dostave naročenega blaga po železnici, v primeru, da živijo v bližini železniških postaj, drugače pa priporoča dostavo s klasično pošto.

V prvem delu kataloga (I.) so predstavljena Kmetijska semena, razdeljena na A. Detelje, B. Travna semena (s ponudbo kar 31-ih različnih vrst) , C. Krmenska zelišča in korenstvo, D. Žita (18 različnih vrst)in E. Krompir (ena sama vrsta in sicer Oneida).

Imena detelj, travnih semen ter krmnih zelišč in korenov so v slovenskem, latinskem in nemškem jeziku, poimenovanja vseh drugih rastlin pa so v slovenskem in nemškem jeziku.

V drugem delu (II.) so Vrtna semena razdeljena v tri skupine: 1. Zelenjadi, 2. Cvetlično seme – Blumensamen ter 3. Seme gozdnega in sadnega drevja – Obstbaum & Waldsamen.

Na koncu kataloga Lenarčič oglašuje še mladiče angleške pasme prašičev Yorkshire iz lastne vzreje in jajca za valjenje dveh različnih pasem kokoši (Houndan in Plymout Rocks), račja jajca (Peking) in gosja (Toulouse).

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Nataša Oblak Japelj

Kontaktne osebe

Nataša Oblak Japelj

Ključne besede

19. stoletje, Josip Lenarčič (1856-1939), POLJEDELJSTVO, VRTNARSTVO, SEMENARSTVO, PRODAJNI KATALOGI, KOKOŠI, PRAŠIČEREJA, Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika

Datum objave

30.09.2021 10:26

Zadnja sprememba

01.10.2021 10:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam