Šarabonov kvintet

Prva zasedba Francija Šarabona je skupaj prvič zaigrala leta 1949, na prireditvi ob zaključku šolskega leta. Ponudbe za koncerte so hitro sledile. Nekoč je njihovemu igranju prisostvoval Vilko Avsenik, ki se je, tako Franci, prav pri njih navdušil nad sozvočjem trobente in klarineta, kar je kasneje krasilo glasbo Ansambla bratov Avsenik. Adut Ansambla Francija Šarabona so bile tudi točke, ki sta jih med odmori izvajala Franci in Mato Mežek. Občinstvo sta zabavala z napevi, ki se jih je Mato večinoma sproti izmišljeval. Najbolj je vžgala Debeli Žan in suhi Fran. Če sta slučajno pozabila na to točko, ju je občinstvo sámo spomnilo. Skupaj so igrali do leta 1952 ali 1953, ko je Franci odšel na služenje vojaškega roka.