Zemljevid  

Samoten pogovor, 1915

Črtica Samoten pogovor je bila prvič objavljena 30. januarja leta 1915 v Slovenskem narodu (1868–1943). Pred prvo svetovno vojno je bil to vodilni liberalni časopis in prvi slovenski dnevnik.

Preberi več

 

Obraz

Ta obraz je bil okrogel, droben, več zgrbljen, sivkasto blede polti …  Ko je sedel, me je pogledal smehljaje. Živ in trd je bil pogled teh rjavih oči, globoko je segel, ni prizanašal … Brki so se narahlo tresli ob na pol ljubeznivem, na pol porogljivem nasmešku.

V tistem trenutku, ko se je prikazal v kamrici, nisem bil nič osupel; ni mi prišlo na kraj misli, da je umrl oče pred štirimi meseci in da leži globoko pod zmrzlo prstjo in snegom daleč, sam in pozabljen.

 »Kako pa drugače živiš? Kaj počneš?« me je izpraševal. Ves čas ni izginil z njegovih brk tisti strašni smehljaj …

 

Angel

»Saj ste jo poznali. Sami ste videli tiste njene vdane oči, polne dobrote in ljubezni. Če bi sam angel prišel iz nebes, ne bi mogel imeti drugačnih oči. Kadar se spomnim nanje, mi gre dvoje sinjih, jeklenih nožev skozi srce, da se prikaže kri …«

Vstal je in segel po klobuk. »Kaj je storiti?« sem planil.

Na pragu se je okrenil, zlovoljen in porogljiv je bil njegov smehljaj. »Odeni se do vratu in si naroči drugo skodelico čaja … in misli cmokaje na tiste angelske oči! Vse drugo bo že bog poravnal!«

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Nataša Oblak Japelj

Kontaktne osebe

Nataša Oblak Japelj
mag. Tatjana Oblak Milčinski

Datum objave

14.11.2018 06:58

Zadnja sprememba

17.01.2019 08:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam