Zemljevid  

Rusko begunsko taborišče

Poleg primorskih beguncev so leta 1920 v strniško taborišče prispeli tudi ruski begunci. Ruska državljanska vojna in zmaga Rdeče armade je v beg pognala mnogo državljanov carske Rusije. Sovjetsko zvezo sta morala zapustiti tudi Donski in Krimski kadetski korpus, ustanovljena v carski Rusiji z namenom vzgajati gojence za vojaške akademije.

Preberi več

Zatočišče sta našla v KraljeviniSHS, v opuščenem avstro-ogrskemtaborišču v Strnišču, kamor sta prispela 23.12.1920. Kot vojaška srednja šolasta spadala pod upravo jugoslovanske državne komisije za rusko emigracijo vBeogradu. Ob prihodu je Krimski korpus štel697, Donski pa 163 ljudi. Z gojenci, starimi od 7-17 let, so v Strnišče prišli tudi pedagogi in njihove družine,  ter nekaj uradnikov, pa tudi drugi begunci ruske državljanske vojne, ki s korpusoma niso bili povezani. Leta1921 je rusko begunsko taborišče v Strnišču štelo okrog 1300 ljudi. Med kadeti je bilo tudi nekaj kasnejših vidnejših osebnosti ruske emigracije: slikar Vsevolod Guljevič, pesnik Pavel Sergejevič Poljakov in kasnejši metropolit ruske pravoslavne cerkve Rostislav Petrovič Ustinov. Direktor Krimskega kadetskega korpusa je bil generalporočnik Vladimir Valentinovič Rimski-Korsakov, sorodnik znanega ruskega skladatelja Nikolaja Andrejeviča Rimskega Korsakova.

Oba kadetska korpusa so naselili v barakebivše rezervne bolnišnice Klatovo, zahodno od strniške graščine. Te so bile slaboopremljene in vzdrževane: primanjkovalo je postelj, strehe so puščale, skozi luknje v stenah barak je pihal veter, vodovod in kanalizacija nista delovala, elektrike nibilo. Kljub zelo slabim razmeram pa je vodstvo vojaške kadetske šolev Strnišču uredilo internat in učilnice ter nadaljevalo s šolanjem gojencev. Odprliso tudi različne obrtne delavnice v katerih so delali kadeti, delovalo je gledališče,čitalnica, pihalni orkester in pevski zbor. Poskrbljeno je bilo tudi za versko oskrbogojencev.

Ko je 31.1.1922 Deželna vlada Slovenije prenehala vzdrževati strniško taborišče, je med begunci zavladalo hudo pomanjkanje, razširila se je tudi škrlatinka. Slabe življenjske razmere so ruskebegunce silile v iskanje boljšega bivališča. Že decembra 1921 je iz Strnišča vBilečo odpotoval Donski kadetski korpus, 20.10.1922 pa je v Belo Crkvo odpotoval še Krimski korpus. V Strnišču je umrlo 12ruskih beguncev. Pokopani so na strniškem vojaškem pokopališču.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

20. stoletje, BEGUNCI, Kidričevo, krajevna zgodovina, prva svetovna vojna, Strnišče, TABORIŠČA

Datum objave

20.10.2011 18:26

Zadnja sprememba

09.10.2018 09:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam