skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Rudolf Šapek - Lovili smo ptiče na limance

Vsebino predstavlja zgodba Lovili smo ptiče na limance, ki jo je napisal Rudolf Šapek in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Preberi več

Avtor je odraščal v naravi takrat še nepozidanega Javornika. Otroci so se igrali na Belskem polju in v Strugah, ki so bile kasneje potopljene zaradi hidroelektrarne Moste. Tu so lovili ribe in se učili plavati. V nadaljevanju avtor opiše, kako so lovili ptiče na limanice. Lepilo so skuhali iz jagod bele omele, ki so jih nabirali po drevesih. Z njim so namazali vrbove šibe in jih nataknili na palice, zapičene v zemljo. Poleg so skrili pokrito kletko s ptičem pevcem, ki je privabil druge ptice. Skriti v grmovju so čakali, da se je ptica ujela. Potem so jo posuli s pepelom, da so se krila odlepila in jo izpustili na prostost, ali pa zadržali v kletki čez zimo, če je lepo pela. V zaključku avtor ugotavlja, kako zelo drugače odraščajo današnji otroci, ki so vse bolj odvisni od sodobne tehnologije. Avtor je mnenja, da je treba našim otrokom in vnukom približati naravo in nekdanje otroške igre na prostem. Dokument vsebuje tudi fotografijo, ki prikazuje Pogled na Struge s Koroško Belo v ozadju okoli leta 1950 in je last Pavla Smoleja.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Datum objave

03.05.2020 19:58

Zadnja sprememba

03.05.2020 19:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam