Roža Neřima

Gospa Roža Neřima (izg.: Neržima) je ponosna lastnica treh narodnih noš. Dve noši sta gorenjski in ena črna židana. Gorenjska, ki jo ima najraje in katero tudi za povorko vedno obleče, je iz ročno tkanega drap platna z rdečimi črtami. Moževa teta Ivica jo je dobila  nekje na Gorenjskem, po vsej verjetnosti noša izhaja iz Poljanske doline in je stara več kot 100 let. Poleg sodi do pasu nabran, črn predpasnik, bel ošpetl (srajca) s širokimi, spodaj stisnjenimi rokavi, rdeča židana ruta in z zlato nitjo (ki ima patino!) izvezena avba. Zanimivo je, da je blago za krilo pod predpasnikom iz »slabšega« materiala (lanenega platna), kot celotno krilo, ker se je »šparalo«, pa »itak se ga ne vidi«. Nekoč ga je že hotela zamenjati, pa ni noben drug »pasal«. Izpod krila morajo iz untarce (spodnjega krila) gledati čipke (pa ne preveč, ravno prav). Njeno belo untarco je sešila moževa teta Ivica iz trinajstih metrov blaga in jo obrobila s čipko, katero je tudi sama skvačkala.