Rodbina Zabeo

Grofje Zabeo so bili zelo bogati in so imeli v času pred 2. svetovno vojno v Kraljevini Jugoslaviji 4.700 ha gozdnih ter obdelovalnih površin, v Italiji več kot 3.300 ha, poleg tega pa še nepremičnine, hiše ter veliko tovarno (predilnico) v Avstriji. Vse skupaj je bilo po sodni cenitvi leta 1931 vredno približno toliko kot več kot 30 graščin, kakršna je bila falska. Grofje so bili  poslovno sposobni in napredni in so bili na območju nekdanje »velike« ruške občine pomembni gospodarstveniki, zaposlovalci, razvojniki, ljubitelji narave, dobrodelneži (Giovanniju Zabeu je bil leta 1891 podeljen naslov častnega občana, sinu Alfonsu pa so se zaradi njegove dobrodelnosti ob smrti leta 1932 tukajšnji časopisi oddolžili z nazivom »oče revežev«). Zlasti gasilci, različna društva, cerkev pa tudi navadni občani so čutili njihovo dobrodelnost. Za gosposko in reveže so prirejali veselice, zabave pri falski gostilni, smučarske tekme pri graščini in na Klopnem vrhu.