skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Vurnikov vpliv na razvoj Kranja

Vurnikovega načrta kot takega občina pred bližajočo vojno sicer ni realizirala, a so nekatere njegove odlične rešitve kasneje bile upoštevane: sanacija prometnega križišča nad Jelenovim klancem, kjer je predvidel mehko, podkvasto speljane poslovno-trgovske stavbe, ki bi se složno prilagajale funkcionalno speljanim cestam (stavbe, kot je nekdanji Merkur, so dejansko realizirane  tej maniri), most čez Kokro v starem delu mesta, prometne osi novega dela mesta (Bleiweisova in Koroška cesta). Na načrtu je križišče, kjer vpadnica, ki pripelje čez Savski most, oblikovano v obliki krožišča z zelenico na sredini. Najbolj vizionarska Vurnikova ideja pa je bila zagotovo zgraditev prvega slovenskega letališča na lokaciji, kjer je 30 let zatem, 24. decembra 1963, ob otvoritvi zares pristalo prvo letalo DC-6B slovenskega prevoznika Adria Aviopromet. Predlagal je lokacijo novega pokopališča in zanj leta 1939 pripravil načrt (ki pa ni bil izveden). Pripomogel je tudi k odločitvi za graditev prvega letnega kopališča v Straheči dolini, kjer je med in po vojni zrasel športni center s stadionom in igrišči za vrsto športnih dejavnosti (današnji Športni center Kranj s stadionom Stanka Mlakarja).

Preberi več

Leta 1959 je občina Vurnikove načrte ponovno vzela v pregled in v nov program investicij zapisala 18 projektov. Zanimivo je, da je pri tem upoštevala tudi voljo občanov, saj je v ta namen izvedla anketo z 10.000 razposlanimi vprašalniki. Želene gradnje so bile v skladu z rezultati ankete tudi dejansko izvedene. Demokratični princip je ponovila še leta 1961. Vurnikov urbanistični načrt je torej dolgoročno vplival na številne odločitve o razvoju Kranja.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Petra Puhar Kejžar

Ključne besede

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan, Kranj, URBANIZEM

Datum objave

09.12.2019 19:03

Zadnja sprememba

22.10.2019 12:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam