skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Revolucionar in aktivist

Od leta 1920 naprej je bil izredno dejaven »agitator« komunističnih idej. Prijateljeval je z Dušanom Kermavnerjem in Ladislavom Klincem in, kakor je zapisal Kermavner, »Tres faciunt collegium«. Skupaj so namreč maja 1920, pod vodstvom Jožeta Pertota, ustanovili okrajno organizacijo Zveze komunistične mladine Jugoslavije (SKOJ). Preberi več

Sledilo je Štukljevih 5 let v Komunistični partiji Jugoslavije (KPJ). Organiziral je dejavnosti v SKOJ-u, sodeloval pri ustanavljanju ilegalnih skupin po industrijskih krajih in tudi legalnih mladinskih in prosvetnih delavskih društev, kot sta bili npr. Iskra v Ljubljani in Vesna v zasavskih revirjih. Jeseni 1921 je, na povabilo Lovra Klemenčiča, začel urejati časopis Delavske novice. Marca 1922 se je kot delegat Centralnega komiteja SKOJ udeležil kongresa Zveze komunistične mladine Italije v Rimu. Jeseni istega leta se je udeležil III. kongresa Kominterne mladinske internacionale v Moskvi in IV. kongresa Kominterne v Moskvi.

Leta 1923 je od Lovra Klemenčiča prevzel mesto pokrajinskega sekretarja KPJ za Slovenijo in bil v naslednjih dveh letih kot član CK KPJ na čelu razgibane komunistične dejavnosti v Sloveniji. 1. junija 1923 je sodeloval v spopadu komunistov z unitaristično nacionalistično Organizacijo jugoslovanskih nacionalistov (ORJUNA) v Trbovljah. Dogodku so kmalu sledile prve množične aretacije komunističnih aktivistov. Istega leta je bil zaprt zaradi povezave z aretirano jeseniško skupino skojevcev.

Konec leta 1924 in na začetku 1925 je bil večkrat zaslišan kot urednik legalnega Delavskokmetskega lista. V letu 1925 je sledil preobrat, saj je prestopil med t. i. reformiste. Med izkušnje, ki so ga nagnile v to smer, gre prav gotovo šteti obisk Moskve, kjer je (po pričevanju hčerke Eve Pirkmajer) spoznal, da ni za krvavo revolucijo. Komunistična partija ga je zaradi novih stališč in zavzemanja za sodelovanje s socialisti konec leta 1925 izključila iz svojih vrst.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

družba

Kontaktne osebe

Anja Frković Tršan

Ključne besede

KNJIŽNIČARJI, SLOVENSKI PREVAJALCI, Štukelj, Ciril

Datum objave

25.07.2011 11:12

Zadnja sprememba

03.08.2011 10:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam