Restavracija in kavarna Zvezda

»Kdo se ne spominja njegovega vedno dobrovoljnega obraza, dobrih, zvestih oči, njegove prijateljske roke …? Tisoči se bodo spominjali njegovega zlatega srca. A Ljubljana mu ne bo pozabila, da je bil on graditelj nove »Zvezde« in da je umrl ubog zato, ker je toliko žrtvoval za korist in lepoto slovenske prestolnice, da bi segla nje slava v bližnji in daljni slovanski svet.«

(Iz: Ivan Lah: Zvezda : v spomin Franu Krapežu, Kronika slovenskih mest, 1935, št. 2, str. 56.)

Prvotna kavarna in restavracija Zvezda se je nahajala v prostorih stavbe Kazina na Kongresnem trgu 1, ki je sedaj domovanje številnih kulturnih ustanov in društev: plesne šole, folkloristov, Arhiva Republike Slovenije, Inštituta za novejšo zgodovino in drugih. Stavba ima bogato zgodovino, saj je bila zgrajena leta 1838, v njej so se do leta 1918 zbirali v Ljubljani živeči Nemci, pred poslopjem pa so se od konca 19. stoletja občasno odvijale protinemške demonstracije.

Leta 1918 je dobil gostinske prostore v stavbi Kazine v najem Fran Krapeš, lastnik Narodne kavarne, ki je postavil tudi nov godbeni paviljon v parku Zvezda ter začel z ambiciozno prenovo kavarne, restavracije in kleti. Godbeni paviljon so maja 1922 premaknili na mesto nekdanjega spomenika generalu Radetzkemu.