Zemljevid
Reka Sava daje mestu Litija poseben značaj. Znameniti savin ovinek, ob katerem se razrašča Litija, postaja simbolna razpoznavnost. Preberi več
Od prazgodovine do danes je Sava močno zaznamovala prebivalce krajev, kjer si je utirala svojo pot. Lajšala in oteževala je njihov boj za obstanek in napredek. Reka Sava je v 18. stoletju predstavljala glavno prometno in trgovsko žilo na Kranjskem. Ves promet se je odvijal s pomočjo ladij in volov in dajal kruh vsem okoliškim prebivalcem.

O zgodovini Litije kot rečnega mesta govori občinski grb (avtor Marko Boltin), od 2010 pa tudi kip pred Športno dvorano v Litiji, ki ga je izdelal kipar Mirsad Begić.

Litijani in okoličani so Savo in njene pritoke uporabljali na veliko načinov: za napajanje živine, zalivanje v poljedelstvu, vrtenje mlinskih koles, pranje perila, kopanje, umivanje in ribarjenje.

Litija, reka Sava, TRGI