Razlaga krajevnega imena Arja vas

Razlaga krajevnega imena je vsaj zame predstavljal nepremostljiv problem. Ustnega izročila še živeči krajani ne pomnijo. Meni dosegljivi viri pa razkrijejo zanimiv razvoj današnjega krajevnega imena Arja vas: Preberi več
Dosegljivi so viri iz naslednjih obdobij:

1. leto 1368:Marin Dolawcz von Berstorf (CLSK)
  2. leto 1428:Wernstorf vnder Sachsenueld (ONB 13)
  3. leto 1436:Wernsdorf (pg3)
  4. leto1441:ain hueban zu Wernsdorff (Cfk)
  5. leto 1480:Wernsdorf sechs hueben (urb.Celj)
  6. leto 1763:Dorf Orlje. V originalni jožefinski vojaški karti je zapisano krajevno ime D.Orlje,  enako kopiji karte, v opisih kart zapisano Orlje
  7. leto 1880:Arndorf. naselje je označeno v nemščini, latinska imena v nemščini in slovenščini. Pisava je latinica in ne gotica.
  8. leto 1925:Po Brinarju: Arja vas  iz osebnega imena Arlt-ova (vas) (jezikovni sprehodi po celjski okolici