Razdelek »Domovno«

1919, ko je bilo v Kočevju ustanovljeno čitalniško društvo – prva formalizirana kolektivna oblika kulturnega delovanja, iz katere je izšla tudi Knjižnica Kočevje, izideta npr. S poti Iz. Cankarja v Ljubljani in Neue Malerei W. Herwartha v Berlinu. Preberi več
1996, ko se v Kočevju zgodi prva znanstvena obravnava umetnosti (razstava B. Jakca v Pokrajinskem muzeju, vezana na Zbor odposlancev slovenskega naroda), pa izideta vsaj dve za pojmovanje slovenske umetnosti pomembni pregledni deli: S.l.i.k.a.r.s.t.v.o. v Ljubljani in Telo angela v Piranu; s katerima povezujemo katalog Braco Dimitrijević: The man of Lascaux. Istega leta v slovenščini izide eno izmed prelomnih filozofskih del: Hitrost osvoboditve P. Virilia. Dodan je reprint posebne izdaje revije Der Sturm, posvečene slovenski umetnosti 1929, kot prešitje vsega poprejšnjega.