Pucovo županovanje

Za ljubljanskega župana je bil izvoljen 29. novembra 1927, dne 28. decembra ga je potrdil kralj, 18. januarja 1928 pa je zaprisegel. 30. januarja 1928 je bila prva redna seja občinskega sveta pod njegovim vodstvom.

Po uvedbi šestojanuarske diktature 1929 so razpustili občinske uprave. Novo so imenovali 15. 2. 1929. Njen predsednik je bil ponovno Dinko Puc. 8. februarja 1935 je bil imenovan za bana Dravske banovine.

Preberi več

Puc je za umetniško izgradnjo Ljubljane pridobil profesorja Jožeta Plečnika ter mu pustil pri regulaciji ulic in trgov svobodne roke in omogočil postaviti monumentalne stavbe. Po Plečnikovih načrtih so četrti dobile novo, estetsko podobo. Izvedli so regulacijo Gradaščice v Trnovem in Krakovem, uravnali Vegovo ulico, Emonsko in Zoisovo cesto, Št. Jakobski trg in Masarykovo cesto pred glavnim kolodvorom, preuredili in razširili Tivolski drevored, sprehajališče na Gradu ter restavrirali rimski zid na Mirju.

V higienskem pogledu je Puc kot predsednik gerentskega sveta 1926 povečal mestno klavnico z veliko moderno hladilnico, odprto 12. maja 1927, ter s tem pomaknil ljubljansko klavnico na prvo mesto v državi. Leta 1930 je vnovič povečal klavnico.

Kot župan je 1928 naročil ojačitev mestnega vodovoda s postavitvijo četrte črpalke, razširili so vodovodno mrežo po zunanjih mestnih okrajih, položili kanalizacijo na levem bregu Ljubljanice, v Šiški in za Bežigradom.

V prometnem pogledu je organiziral tlakovanje vseh večjih trgov in ulic ter razširil cestno razsvetljavo. Njegovo najzaslužnejše delo za napredek ljubljanskega prometa pa je bila gradnja novih tramvajskih prog na Vič (odprta 27. 6.1931) in Št. Vid (28. 11. 1931), v mestu samem pa vzpostavitev krožne proge z izgraditvijo dela Masarykova-Jegličeva cesta, ki je bil odprt 13. februarja 1934.

Dne 13. oktobra 1929 je bil s Pucovim slavnostnim govorom odkrit 14 metrov visoki Ilirski steber na Napoleonovem trgu. Stroške za spomenik  je v veliki meri krila mestna občina.

Leta 1930 so po Plečnikovih načrtih zgradili monumentalno Tromostovje med Marijinim trgom in Stritarjevo ulico, 1932 novi kamniti Čevljarski most, Gradaščica pa je dobila kar troje zidanih mostov, najlepšega pred Trnovsko cerkvijo s kipom sv. Janeza (avtor Nikolaj Pirnat). Lepo sta bila 1931 prenovljena tudi veža in dvorišče mestne hiše, Neptunov vodnjak ter 1933 zunanjščina (spomenik sv. Janeza Nepomuka) in dohod k cerkvi sv. Florijana. Tudi poslopje Ljubljanskega gradu je bilo temeljito popravljeno, razpadajoča meščanska bastija (»šance«) pa utrjena in olepšana.

Puc je pospeševal gradnjo stanovanj za delavce in velikih stanovanjskih blokov. Primer tega je Rdeča hiša na Poljanah. Poskrbel je za ugodne kredite, ki so jih lahko najele stavbne zadruge.

Sredi leta 1934 so začeli graditi novo mestno osnovno šolo za Bežigradom (dograjena 1936), ki je spadala med največje tovrstne v Ljubljani.

1930 je Slovenski narod poročal o začetih aktivnostih za gradnjo pravoslavne cerkve v Ljubljani; Temelje so sicer postavili in posvetili leta 1932, zgrajena je bila 1936, uradno dokončana pa šele 2005.

Konec maja 1929 je bilo svečano odprto kopališče Ilirija, tedaj največje in najmodernejše v državi. O otvoritvi je obveščala novica v tedniku Ponedeljek 27. 5. na strani 2.

Leta 1934 je pod okriljem občine začela izhajati Kronika slovenskih mest, da bi beležila »vse o Ljubljani, kar je vredno, da ostane v spominu.«

18. oktobra 1934 so se v Ljubljani vrstile žalne slovesnosti za ubitim kraljem Jugoslavije Aleksandrom.

Dinko Puc je kot župan zasedal in opravljal tudi druge funkcije: med drugim je bil načelnik magistratnega gremija, predsednik direktorija mestne klavnice, član upravnega odbora Mestne hranilnice ljubljanske, delegat mestne občine v krajevnem šolskem odboru, delegat mestne občine za obrtno-nadaljevalne šole. Vse funkcije so navedene v Seznamu imenovanih občinskih odbornikov v letih 1929-1935. Ta je objavljen v publikaciji Ljubljanski občinski sveti v letih 1911 - 1935 avtorja Cirila Peternelja (Ljubljana, 1943).

Gašper Hudolin

Hudolin, Gašper