skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Na Ptuju so v prvih letih po vojni postavili spomenik žrtvam vojne na starem mestnem pokopališču.Leta 2012 so v centru mesta odkrili tudi spomenik generalu Maistru.

Preberi več
Na ptujskem starem mestnem pokopališču je skupen grob in spomenik  padlim vojakom v prvi svetovni vojni.  Na preprostem betonskem okvirju spomenika so vgrajene marmorne plošče z vklesanimi imeni 72 padlih vojakov, ki so prihajali iz različnih delov monarhije. Na vrhu spomenika je plošča z vojaškim  križem in letnicami 1914-1918, pod njim pa stoji napis v latinščini: 
 
Dic hospes domi nos hic videsse iacentes
Dum sanctis patriae lrgibus obsequimur!
1914-1918
 
Napis je za spomenik izbral Anton Sovre,  v tem času predsednik ptujskega poverjeništva Splošne organizacije  vojnih invalidov, vdov in sirot, ki je dalo spomenik najbrž  tudi postaviti. Gre za  znani epitaf  v čast Špartancev, ki so padli v bitki  pri Termopilah 480 pr. n. š. V (Sovr?tovem) slovenskem prevodu  se glasi: »Tujec, ki prideš v Šparto, povej, da še zmeraj ležimo v klancu stražarji, zvesti, kakor je velel ukaz.« Besedilo in imena na plošči so danes zelo zbledeli in komaj čitljivi.
 
V času prve svetovne vojne je za pokope vojakov na Ptuju služilo tudi staro špitalsko pokopališče na Rogoznici, umrli vojaki pa so prihajali s taborišč in bolnišnic s ptujskega območja.
 
Leta  2012 je Društvo general Maister Ptuj na Novem trgu postavilo spomenik generalu Maistru.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Datum objave

21.11.2014 13:27

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam