Za konec: pokop pusta in slanikova pojedina

Predpustno in pustno norenje Ljubljančanov se je končalo na pepelnično sredo. S plesnih prireditev v središču mesta se je dogajanje preneslo v predmestja s pokopavanjem Pusta. Po podatkih so Pusta pokopavali v Zeleni jami, na Viču, Glincah, Rakovniku, Trnovem, Šiški, Šentjakobu, Šempetru… Pokop je bil samo moško opravilo. Pusta so naredili iz starih oblačil v katere so natlačili slamo, dali so ga na pare in odpeljali v kakšno gostilno, kjer je ležal ves dan ali pa so ga vlačili od gostilne do gostilne. Sprevod je bil sestavljen iz jokajoče vdove, duhovnika, muzikantov in pogrebcov. Ker se je vse dogajalo v okolici gostiln, kjer so jim ponujali pijačo, je sprevod postajal vedno glasnejši, včasih so  morali v dogajanje poseči tudi policaji. Proti večeru so Pusta odvlekli na kakšen travnik in ga tam zažgali ali pa so ga preprosto vrgli v jarek. (Kučan, 2004)

Preberi več

Obred zaključka pustovanja pa se je v središču mesta dogajal v obliki slanikove pojedine. To pojedino so na pepelnico zvečer prirejali restavraterji Krapeš v Zvezdi, Slamič, Šterk in v hotelu Union. Na jedilniku so ponujali vse vrste rib in školjk, seveda ob dobrem vinu in glasbeni spremljavi salonskih orkestrov. Vstop je bil prost, vendar so se večera v glavnem udeleževale ugledne in premožne ljubljanske družine, ki so itak izstopale na vseh pustnih prireditvah. Posebej cenjene so bile Krapeševe pojedine, saj je ob tej priliki vedno pripravil tudi razstavo ribjih dobrot, ki so si jo meščani množično ogledali in cedili sline, » a zvečer so razstavo ugonobili najuglednejši ljubljanski svetniki in župan«, poroča Jutro, februarja 1932! (Kučan, 2004)