Prve krajevne razglednice

Prve večje serije slovenskih krajevnih razglednic v tehniki barvne litografije je izdelal umetniški zavod Lesk & Schwidernoch na Dunaju, med drugim tudi serijo razglednic z motivi Rogaške Slatine, označenih s št. 289, ki označuje zaporedje izdelave. Najstarejša razglednica iz domoznanske zbirke starih razglednic Knjižnice Rogaška Slatina tako seže v daljno leto 1891 ali 1892.

Preberi več

Prve razglednice so bile prave umetnine. Na razglednicah so bile v okvirčkih in vinjetah sličice krajevnih znamenitosti, hoteli, druge pomembne stavbe in panorame. Okvire so obkrožale rože, vejice, grozdje, listi in razni trakovi (ustni vir: Karlin, 2016).

Maja Mohorič

stare razglednice, ZBIRATELJSTVO, krajevna zgodovina