Prva svetovna vojna v arhivskih dokumentih Novega mesta

Zgodovinski arhiv Ljubljana, Enota za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto, v svojih fondih hrani kar nekaj gradiva, ki se nanaša na 1. svetovno vojno. Preberi več

Pri tem seveda ne gre za samo bojevanje, saj Dolenjska in Bela krajina nista bili prizorišče bojev. Vojna je ta del naše domovine prizadela na drugačen način. Ogromno mladih fantov se je iz teh krajev odpravilo v boj za »cesarja in domovino«, veliko jih je umrlo na bojišču ali za posledicami bojev. Ta čas so zaznamovali tudi številni primorski begunci, ki so v te kraje prihajali predvsem po padcu Gorice leta 1916. Na svoje domove so se vračali še leta po koncu vojne, nakateri pa so tu ostali za vedno. Javno življenje je bilo podvrženo strogi vojni cenzuri.  Večina prebivalcev je čutila posledice zaostrenih gospodarskim razmer. V Novem mestu je vojaška bolnišnica z ranjenci zasedla šolske prostore.

Oglejte si nekaj dokumentov, s pomočjo katerih boste za kratek čas odpotovali v čas 1. svetovne vojne.

ARHIVI, DOKUMENTI, Novo mesto, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, ZGODOVINA