Zemljevid  

Prva kronika Evangeličanske cerkvene občine Bodonci (1792)

Dragocen prevod iz prekmurske cerkvene zgodovine, ki je izjemen vir za rekonstrukcijo preteklosti Evangeličanske cerkvene občine Bodonci.

Preberi več
Prva kronika Evangeličanske cerkvene občine Bodonci (v nadaljevanju ECO Bodonci) iz leta 1792 je bila najdena spomladi 2010 v starem župnišču v že zelo slabem stanju. Ob najdbi je bil namreč spodnji del knjige zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vlagi povsem poškodovan, najbolj spodnji del knjižnega bloka in platnici. To je vodilo v drobljenje listov, vpisi pa so še močneje in hitreje bledeli, tako da so bili ponekod še komaj berljivi. V ta namen je bila kronika restavrirana in konzervirana v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani, zatem pa leta 2011 tudi prevedena v slovenski jezik (Klaudija Sedar) in izdana v obliki manjše knjižice, saj gre navsezadnje za izjemen primarni vir. Upravičeno jo je imenovati celo prva kronika Evangeličanske cerkvene občine Bodonci, kajti vsebuje vso potrebno dokumentacijo, ki je bila potrebna za pridobitev dovoljenja o ustanovitvi cerkvene občine, kot tudi za gradnjo cerkve oziroma molilnice, župnišča in učiteljevega domovanja. Vsa potrebna dokumentacija je bila nato predstavljena v Sombotelu, dne 25. junija 1792.


Fotogalerija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Klaudija Sedar

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

CERKVENA ZGODOVINA

Datum objave

05.11.2014 00:00

Zadnja sprememba

19.01.2019 17:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam