skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prosvetno društvo Vurberk

Na Vurberku imajo kultura in z njo povezana društva že kar lepo tradicijo. Prvo, Slovensko društvo, je bilo ustanovljeno leta 1871, v obdobju narodnega preroda.

Preberi več

Temu je sledilo Katoliško prosvetno društvo, ki je pod vodstvom takratnega župnika Alojza Koklja delovalo med leti 1904 in 1940. Najbolj odmevna iz teh časov, natančneje iz leta 1938, je uprizoritev drame "Črni križ pri Hrastovcu". Poleg tega je režiral še igre Miklova Zala, Podrti križ in Kovačev študent.

Po drugi svetovni vojni je na Vurberku režiral organist Joško Krepek, vendar podatkov o predstavah ni ohranjenih.

Ob koncu 50-ih let se je društvo preimenovalo v Prosvetno društvo Vurberk. Režijo je prevzela učiteljica Nada Zelenko. Pripravila je več komedij in dram. Ob koncu 60-ih je z gledališko dejavnostjo nadaljeval trgovec Konrad Bezjak, ki je društvo vodil in režiral dobrih 10 let. Kasneje je za nekaj let gledališka dejavnost zamrla. Nekaj let je uspešno deloval tudi Moški pevski zbor, ki se je pozneje združil s pevskim zborom iz Korene. Zahvala za to gre predvsem gospodoma Joštu in Bezjaku. 

Od leta 1999 do 2005 je društvo delovalo pod imenom Kulturno društvo Vurberk. Vodila ga je Marjana Krepek in kasneje slikarka Milena Požar. V tem času je bilo organiziranih tudi nekaj likovnih kolonij.

Zapisal Konrad Bezjak. Intervju z njim, ki je bil objavljen v Novicah Občine Duplek, št.2/22. junij 2011, si lahko preberete tukaj.

"O uspehih Gledališkega društva Vurberk iz preteklosti pričajo tudi številne odigrane predstave. Do danes se jih je zvrstilo že 23. Vsaka zase predstavlja veliko trdega dela in veliko trudi, ki so ga skoza vsa ta leta prispevali člani društva, med katerimi se še danes pojavlja veliko domačinov. Med njimi velja še posebej izpostaviti gospoda Bezjak Konrada ki je s svojo močno ljubiteljsko vnemo za poskrbel za režijo 11 predstav in začetek gradnje letnega odra na gradu Vurberk. Po krajšem premoru je društvo ponovno zaživelo marca 2009." (Vir: Gledališko društvo Vurberk)

Več o društvu in seznam gledaliških iger Prosvetnega društva Vurberk in igralcev, ki so jih odigrali med leti 2009 in 2011.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

gledališče

Avtor besedila

Konrad Bezjak

Ključne besede

AMATERSKO GLEDALIŠČE, Brane Šturbej, FOTOGRAFIJE, GLEDALIŠKE PREDSTAVE, GLEDALIŠKI IGRALCI, Linhartovo priznanje, REŽISERJI, Partljič, Tone

Datum objave

24.01.2012 13:44

Zadnja sprememba

16.01.2019 13:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam