skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prostorska mizerija

Po prvem desetletju vodenja ustanove je ravnatelj Kunej v letnem poročilu za šolsko leto 1957/58 zapisal: »Kljub rednemu, vsakoletnemu, od 1955 z moralno odgovornostjo šolskega odbora, kot družbenega organa upravljanja, podprtemu vzdrževanju, popravilih in izboljšavah, smo še vedno pred več kot 300 let starim dvonadstropnim mračnim poslopjem s prav takim vhodom, po delni notranji, dragi adaptaciji pa v šoli z 8 učilnicami, z ravnateljevo pisarno, ki tudi služi pouku, in s skromnim hišniškim stanovanjem. Zahodno stran vsakega nadstropja zavzemata dva odprta hodnika, ki vodita v dve učilnici in sanitarije, v I. nadstropju tudi v ravnateljevo oziroma šolsko pisarno. Ker zgradba nikdar ni bila namenjena glasbenemu šolanju, so tudi učilnice neustrezne – neracionalno grajene, slabo osvetljene, brez akustične izolacije itd.«

Preberi več
Kje so vzroki, da so se gradbene prioritete v odločilnih fazah vedno obrnile v drugo smer, je vprašanje. V igri upravnih menjav je v Celju takrat in tudi kasneje marsikateri pomemben projekt ostal v fazi načrta, mesto pa je izgubljalo tisto infrastrukturo, ki bi jo glede na svojo realno funkcijo v regiji moralo imeti. Spada morda tudi propadla ideja glasbenega središča med žrtve upravnih menjav in spremenljivih razvojnih scenarijev? Je bil morda ravnatelj v ključnih trenutkih preveč angažiran v širšem celjskem glasbenem življenju in mu je to jemalo energijo za temeljne probleme šole? Težko je presoditi. Dejstvo pa je, da so veliki načrti rezultirali le z objavo v Celjskem zborniku, kjer je leta 1959 ing. Jelka Vehovarjeva predstavila prostorsko vizijo glasbene šole, konec istega leta pa je zaton gradbenih načrtov v časopisu Večer zaznamoval tudi znani celjski šolnik in pesnik Fran Roš:

»Razkošno lepe, prostorne šole
so zrasle nam nove kar čez noč
in marsikdo hvali trud Celjanov,
njih brigo in vnemo občudujoč.

Le Glasbena šola v pustem kotu
še v srednjeveški bajti živi,
hodniki ji cvilijo pod koraki
in glasba tu iz temnic ihti.

A pride junak, ki našo ubogo
Pepelko povede v svetlejši dom,
da kvišku oči bo dvignila jasne,
ki danes jih še poveša k tlom …«

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam