Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918

Nova doba, novo življenje

11. novembra 1918 se je s podpisom premirja v Compiegnu v Franciji zaključila prva svetovna vojna. Dolga štiri leta vojskovanja so za seboj pustila mnogo mrtvih in ranjenih vojakov, ogromno opustošenje, pomanjkanje, lakoto, zaradi slabe higiene so se razširile nalezljive bolezni. Z razpadom velikih cesarstev in nastankom novih držav se je popolnoma spremenile politična podobo Evrope. Željo po družbeni in politični spremembi ter nezadovoljstvo z dotedanjo ureditvijo so na prvi seji avstrijskega parlamenta v vojnem času, 30. maja 1917, jasno izrazili tudi južnoslovanski poslanci, združeni v Jugoslovanskem klubu. V njihovem imenu je dr. Anton Korošec, predsednik Jugoslovanskega kluba, prebral znamenito majniško deklaracijo, v kateri je bilo zapisano, da želijo Slovenci, Hrvati in Srbi živeti v skupni avtonomni državi znotraj monarhije. V Sloveniji se je začelo množično podpisovanje izjav v podporo majniški deklaraciji, čeprav je avstrijska vlada zahtevo o sprejetju deklaracije jeseni 1917 zavrnila. Leta 1918 je podpora prerasla v množično deklaracijsko gibanje, v mnogih krajih na Štajerskem so potekala velika ljudska zborovanja. 4. februarja 1918 je veliko zborovanje potekalo tudi v Celju pred hotelom Beli vol. Mestna policija je skupaj z županom in predstojnikom magistrata hotela prestrašiti udeležence zborovanja, vendar jim to ni uspelo.