Prihod II. Italske legije na naše ozemlje

V času vladanja Antonija Pija (od leta 138 do 161 n. š.) so v Panonijo prihajala poslanstva germanskih vazalnih kraljevin izza Donave z vestmi o navalu barbarskih ljudstev s severa. Po njegovi smrti je izbruhnila partska vojna, v kateri sta sovladarja Lucij Ver in Mark Avrelij s pomočjo čet in nameščenih legij uspešno branila mejo ob Donavi. Uspešno končani partski vojni leta 166 je sledila smrtonosna kuga. Še preden je epidemija izbruhnila v Panoniji, so vanjo vdrli Langobardi in Obijci, vendar jih je rimska vojska uspešno zavrnila. S tem so se začele markomanske vojne, ki so trajale do smrti vladarja Marka Avrelija. Cesar je večino svojega vladanja preživel v vojni,  kjer je bilo udeleženih na desetine barbarskih ljudstev in plemen. Najhujši rimski sovražniki pa so bili Markomani, Kvadi in sarmatski Jazigi.