skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Preddvorčani in okoličani so ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja nosili srajce. Izjemoma so bile narejene iz domačega platna (skoraj izključno za vsakdanjo rabo), in pogosteje srajce, narejene iz kupljnega belega bombažnega baga, kasneje pa tudi  že iz barvastega in vzorčastega blaga. 

Nekateri moški so si lepši pražnji videz uredili z dodatnimi manšetmi in posebej krojenim ovratnikom, ki je bil močno škrobljen in je trdno stal. Nekatere delovne srajce so bile brez ovratnika, le z ozko pokončno obrobo. Rokavi so bili dolgi in ohlapno krojen ter zaključeni z zapestnikom. Zapenjale so se z enim ali več  gumbi pod ovratnikom. 

 

Preberi več

Nekateri moški so si torej pomagali tudi tako, da so si čez platneno srajco pritrdili plastron ali prsi, in zlasti revnejši so lahko prikrili, da imajo spodaj oblečeno staro in ponošeno srajco.

Podobno so lahko storili tudi z manšetami in posebej krojenim ovratnikom, ki je bil močno škrobljen in je trdno stal. Nekatere delovne srajce so bile tudi brez ovratnika, le z ozko pokončno obrobo.

Rokavi so bili dolgi in ohlapno krojeni ter zaključeni z zapestnikom. Zapenjale so se z enim ali več gumbi pod ovratnikom. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

etnologija

Avtor besedila

Helena Krampl Nikač

Kontaktne osebe

TADEJA PANCE

Ključne besede

ETNOLOGIJA, URBANA ETNOLOGIJA, Oblačilna dediščina Preddvora in njegove okolice

Datum objave

28.12.2018 14:26

Zadnja sprememba

28.12.2018 14:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam