Oblačilna podoba žensk v času pred prvo svetovno vojno

Družbene in gospodarske razmere so ljudem v Preddvoru in okolici dopuščale, da so se oblačili skladno s predrugačenimi v kmečko okolje prihajajočimi smernicami oblačilne mode.

Na sorazmerno sočasno sprejemanje kmetom prilagojene splošne oblačilne mode konca 19. in začetka 20. stoletja je nedvomno pomembno vplivala bližina Kranja, ki je tedaj kot pomembno trgovsko, gospodarsko in politično središče vplival na prenašanje modnih novosti in njihovo dostopnost širšemu okolju, Preddvora pa je bil nanj vezan tako zaradi njegove bližine, kot tudi zaradi gospodarskih, verskih in siceršnjih upravnoorganizcijskih povezav.

A za modne novosti in spremembe vsi niso bili enako dojemljivi. Glede podobe oblačenja je seveda tudi v Preddvoru in okolici mogoče opaziti družbeno razslojenost, ki se kaže v različnem oblikovanju in nošenju oblačil – v različnem sprejemanju modnih smernic  npr. pri manj in bolj premožnejših kmetih, gostilničarjih, izobražencih itd.