Hlače

Konec 19. stoletja so se v Preddvoru in okolici dolge hlače uveljavile kot delovno in pražnje oblačilo.

Zopet se kroj hlač vse do danes v osnovi ni bistveno spremenil. Spreminjali so se dolžina in širina hlačnic, višina in način izdelave pasu in razporka ter zaključek robu ali širina zavihka.

Ob koncu 19. stoletja in v času pred prvo svetovno vojno hlačnice Preddvorčanov in okoličanov niso bile zalikane na rob, kasneje pa pogosto.

Preberi več

Hlače so bile po navadi izdelane iz enakega ali podobnega materiala kot telovnik in suknjič. Še med drugo svetovno vojno pa so se ponekod nosile delovne hlače iz raševine ali cajga. Imele so povišan pas, na katerem je bilo navadno po šest manjših gumbov, s katerimi so se na hlače pripenjale naramnice, (po dva gumba na vsaki strani notranjega sprednjega dela ter dva gumba na sredini zunanjega zadnjega dela).

etnologija

Helena Krampl Nikač