Dela po Vorančevih literarnih predlogah

Televizijske igre

SOLZICE
Dramatizacija povesti Solzice; avt. pred.: Prežihov Voranc; ps. (Kuhar Lovro); rež.: Prah Igor; kost.: Kobi Marija; gl.: Meša Ivo; snem.: Tušak Žarov; izv.: 15. 1. 1976; nah.: TV-dokum.

TRIJE POSVETNJAKI
Dramatizacija novele Trije posvetnjaki; avt. pred.: Prežihov Voranc; ps. (Kuhar Lovro); dram.: Drozg Janez; rež.: Drozg Janez; sc.: Rijavec Vladimir; kost.: Kumar Milena; snem.: Knuplež Silvo, Gedei Ištvan, Marin Mitja; izv.: 7. 2. 1977; nah.: TV-dokum.

BOJ NA POŽIRALNIKU
Dramatizacija novele Boj na požiralniku; avt. pred.: Prežihov Voranc; ps. (Kuhar Lovro); dram.: Frantar Vladimir; rež.: Drozg Janez; sc.: Škelak Belica; kost.: Kumar Milena; gl.: Adamič Bojan; snem.: Vajt Slavo; izv.: 4. 2. 1980; nah.: TV-dokum.

BORBA NA TUJIH TLEH
Dramatizacija povesti Pankrac, Na mrtvi točki; avt. pred.: Prežihov Voranc; ps. (Kuhar Lovro); dram.: Rudolf Franček; rež.: Troha Lado; sc.: Mušič Seta; kost.: Kobi Marija; snem.: Knuplež Silvo, Paternost Peter, Podobnik Samo; izv.: 12. 4. 1982; nah.: TV-dokum.

SVETNEČI GAŠPER
Dramatizacija povesti Pot na klop; avt. pred.: Prežihov Voranc; ps. (Kuhar Lovro); dram.: Šipek Mitja, Drozg Janez; rež.: Drozg Janez; kost.: Kobi Marija; snem.: Vajt Slavo; izv.: 1. 11. 1982; nah.: TV-dokum.

PASJA POT
Dramatizacija povesti Dvojčki; avt. pred.: Prežihov Voranc; ps. (Kuhar Lovro); dram.: Partljič Tone; rež.: Drozg Janez; sc.: Krulc Mirta; kost.: Kobi Marija; gl.: Koder Urban; snem.: Vajt Slavo; izv.: 8. 2. 1983; nah.: TV-dokum.

Filmski scenariji

TRI ZGODBE
p – Triglav film, od – 21. 2. 1955, z – celovečerni igrani film (omnibus)
Tretja zgoda: KOPLJI POD BREZO
s – France Kosmač, r – France Kosmač
France Kosmač, VODA IN BOROVNIKI. Scenarij. Rokopis, 18 str. SGFM inv. št. 1284 lit.
pr. – Prežihov Voranc, VODNJAK.

SAMORASTNIKI
s – Vojko Duletič, r – Igor Pretnar, p – Triglav film, od – 16. 7. 1963, z – celovečerni igrani film Vojko Duletič - Bizjak, PANKRTSKA MATI. Filmski scenarij. Rokopis, 36 str. SGFM inv. št. 1154; Vojko Duletič - Bizjak, PANKRTSKA MATI. Filmski scenarij. Rokopis, 61 str. SGFM inv. št. 1157; Vojko Duletič, PANKRTSKA MATI. Scenarij. Rokopis, 126 str. SGFM inv. št. 1153; Vojko Duletič - Bizjak, PANKRTSKA MATI. Filmski scenarij po noveli Prežihovega Voranca Samorastniki. Odlomek. Naši razgledi III71954 (24. 4.), 8. št. 14–16 str. SAMORASTNIKI. Ekran III71963, 7.-8. št. 690–715 str. lit. pr. – Prežihov Voranc, SAMORASTNIKI.

LJUBEZEN NA ODORU
s – Vojko Duletič, r – Vojko Duletič, p –Viba film, od – 28. 2. 1973, z – celovečerni film Vojko Duletič, LJUBEZEN NA ODORU. Scenarij. Rokopis, 46 str. SGFM inv. št. 381 lit. pr. – Prežihov Voranc, LJUBEZEN NA ODORU.

BOJ NA POŽIRALNIKU
s – Vladimir Frantar, r – Janez Drozg, p – RTV Ljubljana, Viba film, od – 30. 6. 1982, z – celovečerni igrani film Janez Drozg, BOJ NA POŽIRALNIKU. Snemalna knjiga. Rokopis, 118 str. SGFM inv. št. 1377 lit. pr. Prežihov Voranc, BOJ NA POŽIRALNIKU.

Gledališke igre, prizori in priredbe za oder

PERNJAKOVI
Kmečka drama v 4 dej. 24. 4. 1951, Kranj. Prvi natis 1953, Obzorja Maribor.

SAMORASTNIKI
Dramska kronika v 15 slikah. Po noveli Prežihovega Voranca. 18. 3. 1961. Prvi natis 1961, Prosvetni servis Ljubljana.

RADIJSKE IGRE IN PRIREDITVE ZA RADIO 1929–1985

Radio Ljubljana

SAMORASTNIKI
Avtor: Prežihov Voranc ps. (Lovro Kuhar), dram.: Ocvirk Vasja; rež.: Kragelj Mirč; izv. 7. mar. 1951; op.: priredba novele.

LJUBEZEN NA ODORU
Avtor: Prežihov Voranc ps. (Lovro Kuhar), dram.: Habjan Vlado; rež.: Slavec Maša; izv.: 9. avg. 1953; op.: priredba romana.

JUDENBURG
Avtor: Prežihov Voranc ps. (Lovro Kuhar), dram.: Mejak Mitja; rež.: Košak Hinko; ton: Mauser Dušan; gl.: Stanko Avgust, harmonika; izv.: 20. feb. 1959; posn.: apr. 1959; op.: priredba romana.

Radio Celje

KRISTINA
Avtor: Prežihov Voranc ps. (Lovro Kuhar), izv.: 5. jun. 1955; op.: MG.

GOSPOSVETSKO POLJE
Avtor: Prežihov Voranc ps. (Lovro Kuhar), prir.: Vrhunc Janez; izv.: 18. apr. 1959; op.: priredba za radio.

Radio Trst
JAMNICA – 6 nadaljevanj
Avtor: Prežihov Voranc ps. (Lovro Kuhar), dram.: Tavčar Zora; rež.: Prepeluh Marjana; izv.: 30. okt. – 4. nov. 1978; posn.: 27. sept. 1978; op.: RO.

DOBERDOB – 14 nadaljevanj
Avtor: Prežihov Voranc ps. (Lovro Kuhar), dram.: Vuga Saša; rež.: Babič Jože; izv.: 24. feb. – 26. mar. 1982; posn.: 26. jan. 1982; op.: SSG. Vsako nadaljevanje ima podnaslov. V sklopu Roman v nadaljevanjih.

NATISI NEIZVEDENIH RADIJSKIH IGER

SKRIVNA BRALNICA
Odlomek iz nedokončanega romana Pristah. Avtor: Prežihov Voranc ps. (Lovro Kuhar). Za radio dram.: Gerlanc Bogomil. Natis: 1958, Primorski dnevnik (št. 243, 246).

*Prvič objavljeno v katalogu: Prežihova bajta, Spominski muzej Prežihovega Voranca, 1979–1999

Vesna Moličnik

Ključne besede

Prežihov Voranc, Kuhar, Lovro, Rodbina Kuhar, spominska hiša, SLOVENSKI PISATELJI, LITERATURA, UPODOBITVE, FILM, FILMSKI MOTIVI, FILMSKE PRIREDBE, GLEDALIŠČE, RADIJSKE IGRE