skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Batičev spomenik Prežihovega Voranca

Vzporedno s prizadevanji za obnovo Prežihove bajte je zorela še ena misel in potekala še ena akcija. Prežihu je bilo treba postaviti spomenik in mu najti primerno mesto. Kipar Stojan Batič si je spomenik zamislil kot statuo do pasu, izvedeno v bronu in postavljeno na ustrezen podstavek. Primeren prostor zanj je videl na razgledišču, kot sta ga predvidela z Milošem Mikelnom, se pravi, nekje tam, kjer sedaj res tudi stoji.

Janez Mikuž, direktor Zavoda za zaščito kulturnih spomenikov v Mariboru, je omenjal možnost, da bi bil spomenik vključen v ožji spominski kompleks Prežihove bajte, kamor pa plastika razsežnosti sedanjega Batičevega spomenika gotovo ne bi sodila.

 

Preberi več

Sredstva za spomenik sta zagotovila Kulturna skupnost Ravne na Koroškem in Skupnost založnikov Slovenije. Ureditveni načrt neposredne okolice z dvema z lesenimi tlakovci utrjenima dostopoma do spomenika pa je po posvetih z Batičem izdelal arhitekt Franc Mezner.

Septembra 1979 je Miloš Mikeln sklical sklepno sejo upravnega odbora Prežihovega sklada. Udeležili so se je tudi člani iz Ljubljane: Ivo Tavčar – predsednik Kulturne skupnosti Slovenije, Milena Markič – samostojna svetovalka Republiškega komiteja vzgoje in izobraževanja, Drago Druškovič, ki je v odboru zastopal republiško konferenco Socialistične zveze delovnega ljudstva, Janez Mikuž – ravnatelj Zavoda za spomeniško varstvo Maribor ter vrsta domačinov s tedanjim županom Rudijem Vrčkovnikom. Predsednik odbora Miloš Mikeln se jim je zahvalil za sodelovanje in pristojnosti odbora so prešle na koordinacijski odbor za pripravo »Vorančevih slovesnosti '79« pri Kulturni skupnosti Ravne na Koroškem.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Janez Mrdavšič

Spletni naslov

https://www.kpm.si

Ključne besede

Prežihov Voranc, Kuhar, Lovro, Rodbina Kuhar, spominska hiša, SLOVENSKI PISATELJI, MUZEJI, MUZEJSKI PREDMETI, MUZEJSKE ZBIRKE

Datum objave

28.04.2020 10:25

Zadnja sprememba

28.04.2020 10:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam