Prežihov spominski muzej v Prežihovi bajti

Kje vzdrževati spomin na Lovra Kuharja?

Prva leta po smrti Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca se je porodila ideja, da bi se v njegov spomin ohranile vse Kotlje takšne, kakršne so tedaj bile. Pozneje se je začela ta zamisel pozabljati; Kotlje so se spreminjale in kraj, kjer naj bi se vzdrževal spomin na Prežiha, je postala Vorančeva rojstna hiša – Kotnikova bajta v senčnem vznožju Uršlje gore. Ko so jo Kuharjevi zapustili, je bilo Vorancu komaj nekaj mesecev in zato ni mogla pustiti v njem nobenih spominskih sledov. Na Kotnikovo bajto nista bila ne oče ne mati prav nič navezana. Voranc jo je spoznal šele pozneje, a je, stisnjena v senčno vznožje Uršlje gore, vzbujala v njem turobne občutke. S poznejšimi prezidavami so ji lastniki docela spremenili nekdanjo podobo. V steno prenovljene hiše so vzidali spominsko ploščo s stare, za kraj ohranjanja spomina na Voranca pa so Kotlje in Ravne izbrale Preški Vrh, ki ga je Voranc v svojem romanu Jamnica poimenoval Sončni kraj.