Preska je vas južno od Medvod, ki je z modernimi novogradnjami že skoraj del Medvod.

Preberi več

Nima starega vaškega jedra, ker je leta 1865 skoraj v celoti pogorela. Iz bližnje grape priteče v vas potok Prešnica. Na njem in okoliških potokih Mavelščici, Zakonščici, Malešnici, Potočnici, v Očakovem grabnu je v devetnajstem in v prvi polovici dvajsetega stoletja delovalo triinštirideset mlinov. Mleli so žita, rožičevo moko, ješprenj, proso, laneno seme in pridobivali olje. Od mlinov so ostali le spomini. Ob stari poti iz Medvod v Medno preči potok Mavelščica najstarejši most v okolici Medvod zgrajen iz kamna sredi 17. stoletja.

Za Hafnerjevo kapelico v Preski je pripravil načrte Jože Plečnik.

Prvega pravega učitelja Antona Ozimka so v Preski zaposlili že davnega leta 1856. Šolo, ki daje pečat pogledu na vas, so zgradili leta 1931, seveda je sedaj večja in posodobljena.

Tatjana Mavrič

Tatjana Mavrič