skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Praznovanje stoletnice s skoraj desetletno zamudo

S septembrom leta 1970 je prevzel vodstvo godbe Ivan Povše iz Zagorja ob Savi, kjer je bil pedagog na Glasbeni šoli, in ob tem tudi že enajst let vodja zagorske godbe. V Franciji je končal »Lycée de musique«. Zelo usposobljen glasbenik se je nemudoma priljubil med laškimi godbeniki, ki jih je leta 1971 pripravil na slavnostni koncert ob 100-letnici godbe, sicer s skoraj desetletni zamudo. S Povšetom je počasi naraščalo članstvo v godbi, predvsem pa njena kakovost. Preberi več
Praznovanje visokega jubileja bila tudi priložnost za predstavitev več kot stoletne glasbene tradicije v Laškem. Edo Jelovšek, laški neumorni kronist in avtor številnih publikacij o Laškem in okolici, izdanih v drugi polovici 20. stoletja, je zbral in uredil zbornik z naslovom Nad sto let tradicije godb na pihala v Laškem. Prvi del publikacije je namenjen slavljenki, v drugem delu pa je pregled glasbenega dogajanja na laškem območju skozi stoletja. Navedeno Jelovškovo delo predstavlja izredno dragocen dokumentaren vir o zgodovini kulturnega dogajanja v Laškem nekoč.

Ob praznovanju stoletnice so godbeniki upali, da bo končno konec »suhih let«. Godbeniki, bilo jih okoli dvajset, so bili polni načrtov in tudi bolj zavzeto in optimistično so prihajali na vaje. Obletnica je bila tudi priložnost, da so se našli prostori za vaje in ob tem so dobili tudi nove uniforme. Sploh so se v tem obdobju večkrat na novo »preoblekli«, npr. leta 1972 in ponovno že leta 1975.  V tem času se je začelo tudi krepiti sodelovanje med godbo in glasbeno šolo. Konec sedemdesetih kmalu po preselitvi godbe v prostore kulturnega doma se Ivan Povše poškodoval v prometni nesreči in prosil za razrešitev dolžnosti kapelnika. Maja in junija leta 1979 je godbi začasno dirigiral Franc Kovač, takratni kapelnik godbe v Libojah. Že septembra navedenega leta pa je dirigentsko palico prevzel član godbe Marjan Vrečar, ki je pred tem opravil dirigentski tečaj.

Pa tudi pri upravljanju društva so se v sedemdesetih zgodile spremembe, saj je po odhodu Slavka Valeja iz Laškega leta 1977 predsedovanje godbi prevzel Stane Kužnik, ki je bil predsednik takratne občinske SZDL. Že po letu dni je bil v domu kulture godbi zagotovljen večji prostor za vadbo. Sledilo je živahnejše obdobje z odmevnejšimi gostovanji, tudi izven meja takratne Jugoslavije.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

glasba, ples

Kontaktne osebe

Srečko Maček

Ključne besede

godbe na pihala

Datum objave

22.10.2014 18:57

Zadnja sprememba

04.11.2014 11:20

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam