skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pozabljeni blejski zdravnik Jože de Gleria

Življenjska zgodba Jožeta de Glerie je izredno zanimiva in razburljiva. Prvo svetovno vojno je preživel kot zdravnik na sanitetnem vlaku, med 2. svetovno vojno pa je bil zaprt na Elbi. V določenem obdobju med vojnama je bil župan Bleda, kjer je tudi po drugi vojni opravljal zdravstveno in zobozdravstveno prakso. Preberi več
Rodil se je 3. februarja 1892 v Dolnjem Logatcu, kjer je obiskoval osnovno šolo. Maturiral je leta 1911 na I. državni gimnaziji v Ljubljani. Medicino je prvih sedem semestrov študiral v Gradcu, ostalo v Pragi, kjer je promoviral 13. decembra 1919. V potnem listu iz 1920. leta je opisan kot srednje rasti, ovalnega obraza, rjavih oči, temnorjavih las ter rjavih pristriženih brk. Njegov oče je bil trgovec in posestnik. Imel je še tri brate. Anton je bil kmet in je ostal doma na domačiji, Viktor je bil veterinar v Ljubljani, Stanko pa zobozdravnik v Kranju. 
Med prvo svetovno vojno je služboval v avstrijski vojski, pretežno na sanitetnem vlaku P. K. 42. Več o njegovem življenju v tem obdobju je napisano v zbirki Obrazi Bleda in Gorij v prvi svetovni vojni.
Ko je leta 1919 končal študij, se je 1922. zaposlil na Bledu, se poročil z Blejko Nado Pretnar in delal tu vse do začetka 2. svetovne vojne, ki mu ni prizanesla.
Med vojnama je bil v jugoslovanski vojski kot rezervni oficir sanitetne službe (rezervni kapetan I. kl.). Leta 1948 je bil spoznan kot stalno nesposoben za vojsko.
Prebivalci Bleda, zlasti revnejši, so v njem našli socialno čutečega človeka in mnogi tega niso nikoli pozabili. Pridobil si je izredno spoštovanje, saj je z Bledom živel z vsem svojim srcem. Poznan je bil po tem, da mnogim revnejšim pacientom ni računal, temveč je odprl denarnico in jim dal denar "za kruh". Vključen je bil v skoraj vse družbenopolitične organizacije Bleda. Bil je zaveden Slovenec, velik mož, dober tovariš in prijatelj. Umrl je leta 1976 na Bledu, kjer je tudi pokopan na tamkajšnjem pokopališču.

Viri in literatura:
  1. Po pripovedovanju in zapisu Irene Čelesnik 1.7.2014
  2. BENEDIK, Božo: Bled nekoč in danes, Bled, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem, 2003, str. 226

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Damjan Mulej

Ključne besede

De Gleria, Jože, SLOVENSKI ZDRAVNIKI, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, SVETOVNA VOJNA 1939-1945

Datum objave

01.12.2015 00:00

Zadnja sprememba

01.12.2015 16:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam