Poslovanje podjetja med okupacijo 1941–1945

Takoj po nemški zasedbi Celja aprila 1941 so politično vodstvo v Westnovi tovarni emajlirane posode prevzeli člani Švabsko-nemške kulturne zveze (Schwȁbisch-deutscher Kulturbund). Kulturbund, katerega člani so bili tudi vsi trije Westni, je imel pred vojno  v njihovem podjetju močno postojanko.  Političnemu vodstvu v podjetju je načeloval inž. Erich Greiner, ki je bil zagrizen nacist, njegovi najtesnejši sodelavci pa so bili obratni pooblaščenec Albert Heiligstein, sudetski Nemec Karl Körber ter inž. Walter Graham.

V podjetju so uvedli pravi teror. Najprej so dosegli, da so bili izseljeni vsi tisti delavci in nameščenci, ki so jih imeli na že izdelanih seznamih. Skupaj jih je bilo izseljenih 26.  Od zaposlenih so »zahtevali, da se govori v obratu edino le nemško, da morajo vsi pozdravljati z dvignjeno desnico ter jih pod pretnjo odpusta iz službe silili, da aktivno sodelujejo v nacističnih organizacijah. Po vsem obratu so postavili svoje ovaduhe, ki so nadzirali delavstvo ter sproti javljali vsak prestopek na pristojno mesto.«