Kulturna zapuščina Ivana Kuharja

Žal je Ivan Kuhar živel prekratko, da bi lahko izpovedal in uresničil vse svoje sne. Niti slutnje prve zarje in svobodne domovine ni dočakal. Nekaj dragocene zapuščine pa je za njim le ostalo. Leta 1938 so mu v Našem domu objavili prispevek »Kose svitle smo sklepali«.20 V lepem, rahlo literarizirajočem jeziku, čeprav zaradi pomanjkanja izkušenj včasih nekoliko nerodno, je opisal travniško košnjo pri Prežihu z vsemi narodopisnimi posebnostmi tega področja (s pesmimi, delovnimi in zbadljivimi navadami za kratek čas, klepanjem kos, načinom prehranjevanja med košnjo ipd.). Pet strani besedila krasi tudi šest fotografij z ustrezno tematiko (Kuharjev Anzej si kleplje koso pred domačo hišo; Kosci; Oče in mati pred Prežihovo bajto; Kosci so žejni; Značilno petje po opravljeni košnji; Kmetija pri Merkaču na Stražišču).