Med nemško okupacijo

Ko so Nemci zasedli naše kraje, je bil Anza v staro jugoslovanski vojski; njen razpad je dočakal v Grosupljem. Ker se je bal ujetništva, je nekaj svojih znancev s koroških krajev povabil, naj gredo z njim. Po stranskih poteh in stezicah jih je varno pripeljal v domače kraje. Zbratom Vorancem je bil vseskozi v tesni povezavi, zato so ga zgodaj vključili v napredno kmečko-delavsko gibanje. Po Vorančevi emigraciji je imel tesne stike z naprednim učiteljem Karlom Doberškom z Leš in z Benom Kotnikom, p. d. Lubasom. Ko je okupator začel vztrajno in načrtno preganjati zavedne Slovence, je Kuharjev Anza takoj vedel, kje je njegovo mesto. Že leta 1941 so ga gestapovci aretirali in je nekaj časa preždel v zaporih v Begunjah na Gorenjskem. V zaporu je bil zaveden pod redno številko 392, v Begunje pa so ga odvedli 27. 6. 1941 preko dravograjskega Gestapa. Bil je že v celici smrti. Tu so ga zasliševali, pretepali in mučili, dokler se končno ni izčrpan, toda zadovoljen vrnil domov k družini. Odpuščen je bil 6. 8. 1941. Dva avtorja, Franc Zabel (1978) in Franjo Srebotnik (1986, 1993), navajata napačno letnico njegove aretacije (1942) in štirimesečni zapor, zato tudi moje napačne navedbe v doslej izšlih člankih iz let 2000 in 2003. Kopija strani zaporniške knjige iz Begunj, ki nam jo je prijazno posredoval gospod Jože Dežman, potrjuje podatke, ki smo jih navedli tokrat.